Menu
09-04-2008
Consumentenonderzoek van Barry Callebaut toont aan:

Belgen zijn de meest fervente chocoladeliefhebbers van Europa

• Belgen zijn gek op chocolade: bijna de helft van de Belgen eet enkele keren per week chocolade , 6 op 10 eet chocolade minstens enkele keren per maand (64%)
• Voor 9 op 10 Belgen is chocolade eten iets van elke dag: geen speciale gelegenheid nodig
• Belgen vinden stilaan de weg naar functionele chocolade: 1 op 6 Belgen heeft het al geprobeerd, 1 op 15 eet het minstens één keer per maand.

Wieze, 27 februari 2008 – Belgen zijn gek op chocolade. Dat blijkt uit het nieuwe internationale consumentenonderzoek van Barry Callebaut, wereldleider op vlak van cacaoproducten en kwalitatieve chocolade. Belgen eten veel chocolade (6 kilo per Belg per jaar ), bij voorkeur thuis (76%). Voor 9 Belgen op 10 is chocolade eten iets van elke dag: daar is geen speciale gelegenheid nodig. Waarom we er zoveel van eten? Voor 63% van de Belgen omdat ze er ‘gewoonweg van houden’: van de smaak, de textuur en het korte moment van intens genot. Dat neemt niet weg dat ook de Belg stilaan de weg vindt naar functionele chocolade, die een weldoend effect heeft op onze emotionele of fysieke gezondheid. Zo goed als 1 Belg op 6 heeft deze functionele chocolade al geprobeerd. Een echte stijging ten opzichte van 2006: toen had nog maar 3% het geprobeerd.

Naast genieten, komt ook bij de Belg de zorg voor een gezonde geest en lichaam steeds hoger op de agenda te staan. Dat is te zien aan de stijging van onze nationale consumptie van functionele voeding: die stijgt elk jaar met minimaal 10%. Vooral de emotionele gezondheid staat met stip bovenaan het lijstje van de Belg. 1 Belg op 6 kijkt reikhalzend uit naar chocolade die ons helpt relaxen, 1 op 8 wordt warm van chocolade die het humeur positief beïnvloedt of ons geheugen aanscherpt. Dat de functionele chocolademarkt gestaag groeit, vertaalt zich ook in de komst van nieuwe chocoladevarianten zoals probiotische chocolade, natuurlijk suikerverlaagde chocolade en chocolade die rijk is aan antioxidanten. Varianten die Barry Callebaut, innovator en trendsetter in chocolade, de afgelopen jaren succesvol op de markt bracht.

Chocolade als bron voor goede gezondheid
Percentage consumenten (per land) dat minstens eenmaal per maand functionele chocolade eet:
• Amerikanen (14 percent)
• Zwitsers (12 percent)
• Britten (8 percent)
• Belgen (7 percent)
• Fransmannen (3 percent)
• Duitsers (3 percent)

Ook al zit functionele chocolade in België in de lift, toch blijft ‘genieten’ voor Belgen voorlopig belangrijker dan ‘verzorgen’. In sommige andere landen zit functionele chocolade al iets steviger in het zadel. Zo heeft in Amerika 1 consument op 3 al functionele chocolade geprobeerd - waarvan 14% het elke maand eet. Zij worden op de voet gevolgd door Zwitserland: 1 op 10 Zwitsers eet regelmatig functionele chocolade. Deze Zwitsers (32%) hebben een overigens een uitgesproken interesse voor chocolade die het humeur positief beïnvloedt. Net als Duitsers (36%) en Fransen (29%).
Opmerkelijk is het enthousiasme dat heel wat consumenten wereldwijd aan de dag leggen voor chocolade die goed is voor hart: 41% van de Amerikanen lust hier wel pap van, net als 24% van de Fransen en Zwitsers. 

“Deze cijfers tonen aan dat functionele chocolade snel aan populariteit wint. Consumenten vragen steeds actiever naar chocolade die hen een concreet en klinisch bewezen voordeel oplevert: voor hun fysieke of emotionele gezondheid,” zegt Hans Vriens, Chief Innovation Officer bij Barry Callebaut.

«De cacaoboon bevat honderden bestanddelen die elk op hun eigen manier een weldoend effect hebben op onze gezondheid. Als trendsetter en innovator kan Barry Callebaut deze bestanddelen isoleren om ze vervolgens te behouden en verder te ontwikkelen tot chocolade die de gezondheid op een actieve en natuurlijke manier een duw in de rug geeft. Op dit moment werkt ons R&D team op een reeks van interessante nieuwe producten, waaronder chocolade die op een klinisch bewezen manier het emotionele welzijn positief beïnvloedt, door het humeur een stevige boost te geven.”

Barry Callebaut heeft de afgelopen jaren een breed chocoladeassortiment ontwikkeld met bewijsbare gezondheidsvoordelen: ACTICOA™ chocolade met natuurlijke anti-oxidanten, tandvriendelijke chocolade, probiotische chocolade en ook geherbalanceerde chocolade, rijk aan vezels en met minder suiker of vetten. Deze gezondheidsinnovaties respecteren altijd drie basisprincipes: hun werking is klinisch bewezen, de producten behouden wat natuurlijk aanwezig is in de cacaoboon en bevatten geen additieven. Barry Callebaut is altijd al pionier geweest in dit segment, die voorsprong kan behouden worden met de aankomende innovaties.

Chocolade blijft één van de meest favoriete zoetigheden in Europa. Voor 36% van de Belgen is het dé ideale snack om tegemoet te komen aan hun ‘zin in zoet’. Een speciale gelegenheid om van chocolade te genieten is voor 89% van de Belgen niet nodig. Voor andere Europeanen blijft diezelfde chocolade iets steviger verbonden aan ‘speciale momenten’. Dat is zo bij Britten (39%), Zwitsers (34%), Amerikanen (33%), Fransen (29%) en Duitsers (23%).

-einde-

Over Barry Callebaut:
Met een jaarlijkse omzet van meer dan CHF 4 miljard voor het fiscale jaar 2006/07 is Barry Callebaut - gebaseerd in Zurich, Zwitserland – een wereldreferentie in de productie van hoogkwalitatieve cacao en chocolade. Barry Callebaut maakt zich sterk in het ganse proces: van de cacaoboon tot het afgewerkte product in de winkel. Barry Callebaut is aanwezig in 24 landen, bezit zo’n 40 productie-eenheden en stelt ongeveer 8,000 mensen te werk. Het bedrijf levert producten aan de ganse voedingsindustrie: van voedingsproductiebedrijven over professionele gebruikers van chocolade (zoals chocolatiers en banketbakkers) tot detailhandels. Het bedrijf levert eveneens een zeer brede waaier van diensten die betrekking hebben tot productontwikkeling en processing, training en marketing.
www.barry-callebaut.com

Download PDF [0 KB]
« Back to overview
We use cookies to help us improve your experience on our websites. Do you wish to accept cookies? Accept More info