Menu

Mouleren / Gieten

Nodig:

* holle figuren in chocolade bijv. eieren, cilinders, …
* getempereerde chocolade(s)
* smal palletmes
* scherp mes
* optioneel: marmer op kamertemperatuur of spuitbus met vloeibaar stikstof

Stap 1

Plaats het werkstuk vast op de werktafel. U kunt het eventueel kleven op een chocoladevoetstuk met getempereerde chocolade.

Stap 2

Voor alle oppervlakken die u wenst te kleven: eerst de gladde oppervlakken ruw schrapen met een scherp mes. Dit geldt zowel voor de items die gekleefd zullen worden als het oppervlak waarop deze worden wordt gekleefd. Als u gladde oppervlakken probeert te bevestigen, gaat dit minder vlot dan met ruwe oppervlakken.

Stap 2
OPTIE 1

Stap 3:
Giet getempereerde chocolade op het marmer. Kies chocolade van dezelfde kleur als de figuur die opgekleefd dient te worden. 

Stap 4:
De chocolade dient zacht en grondig gemengd te worden met een spatel tot deze dikvloeibaar wordt. De chocolade is dan overgekristalliseerd en zal zeer snel uitharden. 

Stap 5:
Met het palletmes brengt u een kleine hoeveelheid overgekristalliseerde chocolade aan op de geruwde oppervlakken. Kleef de figuur ertegen: kleef deze onmiddellijk juist en houd korte tijd vast (om vingerafdrukken te vermijden kunt u hierbij best handschoenen dragen) tot de chocoladelijm volledig is gehard. De overige items op dezelfde manier vastkleven.

Optie 1 Optie 1
Optie 1 Optie 1
OPTIE 2

Stap 3:
Met het palletmes, getempereerde chocolade rechtstreeks aanbrengen op één van de geruwde oppervlakken op de basisfiguur. 

Stap 4:
Onmiddellijk de figuur op dezelfde plaats op de hoofdfiguur kleven.

Stap 5:
Deze stevig tegen de figuur houden en het vloeibare stikstof kort verstuiven op de plaats van de hechting. (Spuit niet op de handen!) Klaar! De chocolade hardt onmiddellijk uit. Deze methode kan u veel tijd besparen.

Optie 2 Optie 2
Welke chocolades lenen zich het best voor het maken van montages?

* In donkere of melkchocolade:
De basistypes met standaard viscositeit () zijn perfect voor dit proces. Zij hebben de ideale viscositeit om te gebruiken als ‘lijm’ en druppen niet op de figuur.

* In witte chocolade:
Als u objecten wenst te monteren met witte chocolade, dient u een minder vloeibaar type te kiezen. De standaard viscositeit is altijd, omwille van de samenstelling, een beetje te vloeibaar om dit type werk mee uit te voeren. De ideale types zijn deze met 2% tot 6% minder cacaoboter. U herkent deze aan de letters B tot F voor de basiscode

().

We gebruiken cookies om ons te helpen uw ervaring op onze websites verbeteren. Wilt u cookies accepteren? Aanvaarden Meer info