Menu

Holfiguren gieten met enkele vormen

Nodig:

* vormhelften (voor halve figuren)
* smeltbak of wielmachine
* smal palletmes
* driehoekspallet
* lepel
* rooster
* papier
* warme marmeren of inox plaat (±35°C)

Tempereer de gesmolten chocolade.
Zorg dat de vormen op kamertemperatuur zijn en warm ze zeer licht op (ideaal op 26 / 27°C). Vermijd dat de vormen warmer worden dan de getempereerde chocolade.

Stap 1

Giet de getempereerde chocolade in de vorm.

Stap 1
Stap 2

Tik met de achterkant het palletmest zacht op de randen van de vorm om eventuele luchtbellen uit de chocolade weg te trillen of tril ze machinaal.

Stap 3

Wals de chocolade rond in de vorm zodat een chocoladelaag van een gelijkmatige dikte wordt gevormd op de vormwanden.

Stap 3 Stap 3 Stap 3
Stap 4

Giet de overtollige chocolade uit de vorm.

Stap 4
Stap 5

Laat de vorm gedurende enkele minuten uitdruppen op een rooster (tot de druppende chocolade licht stolt). U kunt de vormen ook laten uitdruppen op papier. In dit geval zal een verdikking plaatsvinden op de randen van de chocoladevorm (waar het papier wordt geraakt), waardoor de ‘lasnaad’ van de twee halve vormen wordt versterkt als u ze tegen elkaar kleeft.

 

Stap 6

Indien u merkt – vooral voor grote vormen – dat de chocoladeschaal nog te dun is, stappen 1 tot en met 5 herhalen. Des te groter de vorm, des te dikker de chocoladeschaal moet zijn.

Stap 7

Schraap de chocoladeresten van de bovenzijde van de vorm en plaats de vorm in de koelkast gedurende minimaal 20 minuten. Voor grotere vormen: de vorm in de koelkast plaatsen met de open zijde naar boven. Dit is belangrijk voor het afvoeren van de warmte.

Stap 7
Stap 8

Na het koelen: licht tikken rond de zijden van de vorm met de achterkant van het palletmes en de figuur uit de vorm nemen.

Stap 9

Kort één helft met de open zijde op de warme marmeren of inox plaat zetten en vervolgens deze onmiddellijk op de andere helft kleven. Gelijkmatig drukken en stevig vasthouden gedurende enkele seconden.

Stap 9 Stap 9
Tip:

Verwijder de figuren van de vormen met handschoenen, om geen vingerafdrukken op de chocolade achter te laten. Plaats de vormen bij voorkeur op een gereinigd oppervlak om aantrekking van stof of chocoladekruimels tegen te gaan. De chocoladevormen en figuren zijn altijd korte tijd elektrostatisch geladen en kunnen gemakkelijk ongewenst stof en kruimels aantrekken.

Welke types chocolade lenen zich het best voor het gieten van holfiguren?

* Voor kleine en medium vormen:
Alle basistypes () zijn hiervoor ideaal. Zij hebben de ideale vloeibaarheid om een gelijkmatige chocoladelaag met de perfecte dikte in de vorm achter te laten.

Let op: voor middelgrote holfiguren is het aangewezen stappen 1 tot 4 zorgvuldig te herhalen om een voldoende dikke chocoladeschaal te bekomen die makkelijk lost uit de vorm.

* Voor grote vormen:
Voor deze vormen kiest u best voor chocolade met minder cacaoboter en dus minder vloeibaarheid. In slechts één keer gieten laat dit een dikkere laag chocolade achter in de vorm. Tijdens het koelen krimpt de chocoladelaag en dit krimpen is cruciaal: de chocoladeschaal moet de vereiste minimumdikte hebben. Deze bepaalt de sterkte van de figuur en zorgt dat deze probleemloos uit de vorm kan worden gehaald. De viscositeit van het type C of D (), deze bevatten 3% tot 4% minder cacaoboter, is perfect voor deze toepassingen.

We gebruiken cookies om ons te helpen uw ervaring op onze websites verbeteren. Wilt u cookies accepteren? Aanvaarden Meer info