Menu

Holfiguren gieten met dubbele vormen

Nodig:

* smeltbak of wielmachine
* lepel
* driehoekspallet
* rooster
* papier
* vormen dichtgeklikt met magneten of klemmen

Tempereer de chocolade en giet deze in de smeltbak. U kunt de vormen uiteraard ook vullen aan de wielmachine zelf.

Zorg ervoor dat de vormen op kamertemperatuur zijn. Net voor het gebruik dient u de vormen licht op te warmen met een warme luchtpistool of haardroger. Dit zorgt ervoor dat de vormen op de perfecte temperatuur zijn (26 tot 27°C) om de optimale glans te vormen en koelvlekken te vermijden.

Stap 1

Giet de getempereerde chocolade in de dichtgeklikte vormen.

Stap 1 Stap 1
Stap 2

Tik op de randen van de vorm met de achterkant van het palletmes om eventuele luchtbellen uit de chocolade weg te trillen.

Stap 2 Stap 2
Stap 3

Wals de chocolade rond in de vorm om een chocoladelaag te vormen tegen de vormwanden met een gelijkmatige dikte.

Stap 4

Giet de overtollige chocolade uit de vorm.

Stap 5 Stap 5
Stap 5

Laat de vorm enkele minuten uitdruppen op het rooster, tot de druppende chocolade lichtjes stolt.

Stap 6

Let op: pas de dikte van de chocoladelaag aan de grootte van de vorm aan. Des te groter de vorm, des te dikker de chocoladeschaal dient te zijn. Tijdens het koelen wordt de chocoladeschaal hard en krimpt deze licht. Dit zorgt dat de chocoladefiguur loskomt uit de vorm. Om los te komen zonder te breken, moet de chocoladelaag de nodige dikte en stevigheid hebben. Als u merkt – vooral voor grotere vormen – dat de chocoladelaag te dun is, herhaalt u stappen 1 tot en met 5.

 

Stap 7

Met een breed palletmes schraapt u de resterende chocolade van de randen rond de opening van de vorm en u plaatst de vorm gedurende minimaal 20 minuten in de koelkast. Grotere vormen plaatst u in de koelkast met de opening naar boven. Dit is zeer belangrijk omdat zo de warmte in de vorm zo snel mogelijk kan worden afgevoerd.

Stap 7 Stap 7
Stap 8

Na het koelen de klemmen van de vorm verwijderen. Tik zacht met de achterkant van het palletmes op de zijde van de vorm. Dit dient om de chocolade los te maken uit de vorm. Klik de vorm open.

Stap 8 Stap 8
Tip:

Verwijder de figuren van de vormen met handschoenen, om geen vingerafdrukken op de chocolade achter te laten. Plaats de vormen bij voorkeur op een gereinigd oppervlak om aantrekking van stof of chocoladekruimels tegen te gaan. De chocoladevormen en figuren zijn altijd korte tijd elektrostatisch geladen en kunnen gemakkelijk ongewenst stof en kruimels aantrekken.

Welke types chocolade lenen zich het best voor het gieten van holfiguren?

* Voor kleine en medium vormen:
Alle basistypes
() zijn hiervoor ideaal. Zij hebben de ideale vloeibaarheid om een gelijkmatige chocoladelaag met de perfecte dikte in de vorm achter te laten.

Let op: voor middelgrote holfiguren is het aangewezen stappen 1 tot 4 zorgvuldig te herhalen om een voldoende dikke chocoladeschaal te bekomen die makkelijk lost uit de vorm.

* Voor grote vormen:
Voor deze vormen kiest u best voor chocolade met minder cacaoboter en dus minder vloeibaarheid. In slechts één keer gieten laat dit een dikkere laag chocolade achter in de vorm. Tijdens het koelen krimpt de chocoladelaag en dit krimpen is cruciaal: de chocoladeschaal moet de vereiste minimumdikte hebben. Deze bepaalt de sterkte van de figuur en zorgt dat deze probleemloos uit de vorm kan worden gehaald. De viscositeit van het type C of D
(), deze bevatten 3% tot 4% minder cacaoboter, is perfect voor deze toepassingen.

We gebruiken cookies om ons te helpen uw ervaring op onze websites verbeteren. Wilt u cookies accepteren? Aanvaarden Meer info