Menu

Kleuren van holfiguren met poeders door te vernevelen

Nodig:

* vormen voor pralines of holfiguren
* vetoplosbare kleurstoffen
* cacaoboter
* airbrush met compressor
* palletmes
* marmer

Stap 1

Smelt een deeltje cacaoboter en los de kleurstof hierin op. Meng ze op het marmer met het palletmes tot een homogeen mengsel zonder korreltjes. Door het mengen en de afkoeling verdikt de cacaoboter tot een gekleurde pasta.

Stap 2

Meng deze pasta nu met gesmolten cacaoboter (40°C) in de door u gewenste dosis zodat u de gewenste kleur bekomt.

Stap 2
Stap 3

Vul het airbrushrecipiënt met dit mengsel en laat even mengen onder druk.

Stap 4

Belangrijk: zorg ervoor dat de vormen op kamertemperatuur zijn. Eventueel kan u ze zeer lichtjes voorverwarmen met de warme luchtblazer (ideaal: 26°C à 27°C). Spuit de vormen in met het mengsel. Uiteraard moet u dichtgeklikte vormen uit elkaar halen bij het spuiten.

Stap 4
Stap 5

Schraap de overtollige cacaoboter en kleurstofresten van de rvormranden vooraleer u verdergaat met het mouleren zelf.

Stap 6

Laat op kamertemperatuur uitharden vooraleer te mouleren met chocolade. Het mouleren / gieten zelf ziet u in detail in: Mouleren.

Stap 6
Welke Callebaut producten lenen zich het best voor het kleuren van holfiguren door te vernevelen?

Voor het aanmaken van de kleurpasta en het spuiten dient u cacaoboter te gebruiken. Dit zorgt voor een halfdoorzichtig kleureffect.

Welke chocoladetypes lenen zich het best tot het gieten van holfiguren?

* Voor kleine en medium vormen:
Alle basistypes () zijn hiervoor ideaal. Deze hebben de ideale vloeibaarheid om een chocoladelaag met de  perfecte dikte op de vorm achter te laten.

Let wel: voor medium grote holfiguren is het aangewezen om het gieten van chocolade 2 tot 3 keer te herhalen om een voldoende dikke chocoladeschaal te  bekomen die makkelijk lost uit de vorm.

* Voor grote vormen:
Hiervoor kies je best chocolades die minder cacaoboter bevatten en daardoor minder vloeibaar zijn. Ze laten in één keer gieten een dikker chocoladelaagje achter op de vorm, wat resulteert in een dikkere chocoladeschaal. Tijdens het koelen krimpt de chocoladeschaal. En dat krimpen is cruciaal: de schaal dient dan ook de nodige minimum dikte te hebben. Die bepaalt immers de sterkte van de schaal en zorgt dat deze zonder problemen uit de vorm kan worden gehaald.

Viscositeiten van het type C of D (), deze bevatten 3% tot 4% minder cacaoboter, zijn voor deze techniek zeer geschikt.

We gebruiken cookies om ons te helpen uw ervaring op onze websites verbeteren. Wilt u cookies accepteren? Aanvaarden Meer info