Menu

Bavarois

Bavarois

In theorie wordt er een onderscheid gemaakt tussen mousses en bavarois omdat de bereidingen ervan verschillend verloopt, maar in de praktijk worden de 2 begrippen vaak door elkaar gebruikt.

Meer zelfs: sommige chefs en patissiers bereiden een mousse deels op basis van een bavaroisrecept of omgekeerd om tot een ideale consistentie of textuur te komen.

 

Volgens de theorie wordt een bavarois bereid op basis van een crème anglaise: dooiers loskloppen; gekookte melk of room (met vanille, kaneel of andere kruiden) op de dooiers gieten. Het mengsel wordt verder losgeklopt en verwarmd tot 85°C. Daaraan worden vruchtenmoes of chocolade en gelatine toegevoegd. Na eerste afkoeling wordt de bavarois eventueel verder luchtiger gemaakt met licht opgeklopte slagroom. Na opstijven in diepvries of koelkast krijgt de bavarois dan zijn typisch romige, luchtige textuur.

 

In tegenstelling tot mousses, kan een klassieke bavarois van witte chocolade op dezelfde manier bereid worden als een bavarois van donkere of melkchocolade. Enkel de verhouding van de ingrediënten moeten aangepast worden, iets minder suiker bijvoorbeeld. U vindt echter tal van voorbeelden op deze website in de rubriek recepten.

Welke Callebaut producten lenen zich het best voor het bereiden van bavarois?

1. Chocolade

Het Callebaut-assortiment biedt een ruime waaier aan chocolades om bavarois mee te bereiden. Alle chocolades in een basisviscositeit () leveren in principe uitstekende resultaten op. Voor typische of uitgebalanceerde smaken, raden we aan om verschillende chocoladetypes te testen, in combinatie met de andere ingrediënten in uw patisserie of dessert, en te proeven.

 

2. Iets meer fantasie

Een bavarois met een uitzonderlijk smaakprofiel is eveneens mogelijk met de producten uit het Callebaut-assortiment: gearomatiseerde chocolade met honing, koffie of karamel, gekleurde & gearomatiseerde coatings (aardbei, sinaas of limoen), giandujachocolades, notenpasta's (hazelnoot/amandel), Crème à la Carte, ...

 

* Zie de product informatiepagina’s op deze website voor meer details over onze producten. 
* Wie recepten wil voor bavaroisbereidingen, zal een ruime waaier van mogelijkheden vinden in de pagina's met recepten. Klik op Search met als zoekterm bavarois en chocolade. Gezien mousses en bavarois door veel chefs door elkaar gebruikt worden, raden we u ook aan om eventueel op ‘mousse’ te zoeken.

We gebruiken cookies om ons te helpen uw ervaring op onze websites verbeteren. Wilt u cookies accepteren? Aanvaarden Meer info