Menu

Cacaoteelt

Cacaovrucht

De cacaoboom – Theobroma Cacao – groeit in de warme en vochtige gebieden op de evenaar, tussen 10°N en 10°S. Hoewel de oorsprong van de boom wordt betwist, kan deze gesitueerd worden in de tropische gebieden van Venezuela, Honduras en Mexico. Sommigen geloven dat de boom oorspronkelijk groeide in het Amazone regenwoud in Brazilië, anderen beweren dat de oorsprong ligt in Mexico . Wetenschappelijk bewijs toont meer en meer aan dat de echte wieg van de cacao en chocolade staat in de Ulúa vallei in Honduras. Vandaag de dag wordt cacao wereldwijd geteeld, weliswaar in een smalle strook rond de evenaar: in zorgvuldig aangelegde plantages in de tropische regenwouden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

kaart met plaatsen waar cacao groeit

De grootste cacao producerende landen zijn Ivoorkust, Ghana en Indonesië.

Afrika is momenteel de grootste cacaoleverancier, met 75% van ’s werelds cacaoteelt. Voor de kleinschalige boeren in de vele tienduizenden Afrikaanse dorpen vormt de cacaoteelt een belangrijke bron van inkomsten.

cacaoboom

De perfecte omgeving voor de cacaoboom – Theobroma Cacao – is de tropische hitte van het regenwoud. Jonge cacaobomen kunnen enkel aarden in tropische temperaturen onder de beschermende schaduw van hoge planten zoals bananenplanten of palmbomen. Zowel de brandende zon als de sterke winden zijn genadeloze vijanden van deze fragiele boom. Vanaf het vijfde of zesde levensjaar, begint de boom vruchten te dragen en een volwaardige economische rol te spelen in de vele plantages. Na 25 jaar is deze rol uitgespeeld en wordt de boom vervangen door jongere exemplaren.

rode cacaovrucht

Er zijn drie verschillende soorten cacaoboom. De afstammelingen die we zien in de huidige plantages zijn meestal gekweekt of toevallige hybride bomen, telkens met hun eigen bijzondere eigenschappen:

 

·      Criollo, ook gekend als de prins van de cacaobonen, produceert vruchten met een zeer dunne schil. De cacao zelf heeft een zeer bleke kleur en een uniek verfijnd aroma. Deze variëteit brengt kleine oogsten voort en is zeer fragiel.

 

·      Forastero is een sterker type boom die eenvoudiger te cultiveren is en die grotere oogsten oplevert. De cacaovruchten hebben een dikkere schil en een ruwer, sterker aroma. Cacao van de Forastero bonen worden ook bulk cacao genoemd omdat ze de chocolade een typisch herkenbaar basisaroma geven. Deze cacao vormt dan ook het basisingrediënt van de meeste chocolades en bedraagt vaak 80 % van het cacaomengsel.

 

·      Trinitario is een kruising van beide types bomen en heeft kenmerken van beide: een sterk maar relatief verfijnd aroma en verder ook zeer eenvoudig te cultiveren.

cacaobloem

De cacaoboom bloeit in twee cycli van 6 maanden en het hele jaar door.

Duizenden witte (vrouwelijk) en roze (mannelijk) minuscule bloemen met vijf blaadjes versieren de stam en takken. Slechts enkele zullen bevrucht worden, natuurlijk of handmatig, en niet meer dan veertig zullen zich ontwikkelen tot cacaovruchten. Deze lijken op langwerpige, groene meloenen.

cacao-oogst cacaovrucht openen

Na zes maanden zijn de cacaovruchten volgroeid en van groen naar geel – oranje verkleurd. Met grote voorzichtigheid, zonder de takken te beschadigen, worden de vruchten geoogst door de plantagearbeiders. De cacaovruchten rijpen verder enkele dagen na de oogst. De buitenschil wordt geopend met lange messen in een zeer precieze snijbeweging, zonder de bonen te raken. De oogst gebeurt tweemaal per jaar.

In de meeste Afrikaanse landen zoals Ivoorkust gebeurt het grootste deel van de oogst tussen oktober en maart en de tussenoogst tussen mei en augustus.

cacaopulp cacao laten gisten

Het vruchtvlees met de kostbare cacaobonen wordt uit de vruchten gehaald en verzameld in grote manden.

De bonen gisten vervolgens, afhankelijk van het type, gedurende vijf tot zeven dagen. Dit gebeurt op de grond of in bakken en de bonen worden afgedekt met bananenbladeren.

De gisting is belangrijk aangezien dit proces op natuurlijke weg het overblijvende vruchtvlees verwijderd uit de bonen. De bonen verkleuren van beige naar paars en ontwikkelen hun aroma.

de bonen drogen de bonen drogen

Na de gisting worden ze uitgespreid en gedroogd in de zon gedurende ongeveer zes dagen. De bonen worden regelmatig omgedraaid zodat ze slechts een fractie van hun vochtigheid (± 3%) behouden. Het drogen is essentieel om het gistingsproces te stoppen en de bonen te kunnen bewaren.

de bonen sorteren

Als de bonen droog zijn, brengen de cacaoboeren hun kostbare oogst naar een inzamelcentrum, waar de bonen worden gesorteerd op kwaliteit. Van de oogst van iedere boer wordt een staal van 100 bonen opengesneden. De inhoud van de bonen wordt geclassificeerd en de batch krijgt een kwaliteitscode.

de cacaozakken wegen zakken cacao

Na het wegen en verpakken van de bonen in balen van 50-60 kg, worden de jute zakken verzegeld, zodat de oorsprong en kwaliteit van de bonen gewaarborgd is.

 

vrachtwagen laden schip laden

Duizenden zakken cacao worden van het inzamelpunt naar enorme opslagruimtes gebracht, waar de oorsprong zorgvuldig wordt geregistreerd. Na een tweede kwaliteitscontrole worden de zakken getransporteerd naar de Callebaut fabriek.


De bonen, verpakt in zakken of container, worden vervoerd naar de haven, op weg naar hun nieuwe bestemming.

We gebruiken cookies om ons te helpen uw ervaring op onze websites verbeteren. Wilt u cookies accepteren? Aanvaarden Meer info